Les opcions al marge de la medicina són cada vegada més nombroses -flors de Bach, aromateràpia, acupuntura-, alhora que creixen els dubtes sobre la seva fiabilitat. En aquest llibre desmitifico les medicines alternatives i poso en evidència alguns enganys; mostro com certes pràctiques constitueixen un mer negoci a costa de la salut i els diners de les persones que acudeixen a elles. Aplico el focus crític sobre branques com la psicoanàlisi, les anomenades medicines naturals o l'homeopatia, per separar el gra de la palla i oferir al lector criteris objectius per discernir en quina mesura es pot fiar de pràctiques que no tenen fonament científic. En la ment de tots queden casos tan sonats com el de Steve Jobs, però moltes vegades no som conscients dels centenars de casos anònims que succeeixen cada dia. En el llibre tracte d'aplicar el rigor científic i el llenguatge directe per advertir que davant d'un problema de salut cal posar-se en mans d'un bon professional i no deixar-se entabanar per falses promeses.
Podeu descarregar la introducció en el següent enllaç:
MEDICINA SENSE ENGANYS Introducció
A continuació el resum que ha fet l'editorial per a la premsa.
El llibre s'estructura en tres parts, a la primera "Medicina" l'autor contesta a una pregunta aparentment senzilla. Quan anem al metge i ens recepta un tractament Com sap el metge que ha de receptar? Per què et recepta aquest i no un altre? L'actual pràctica mèdica és el resultat de milers d'anys d'estudi de la medicina, de molts assajos i també, malauradament, de molts errors.
Part I: Medicina.
Capítol 1: La medicina abans del mètode científic
En aquest capítol l'autor relata com era la medicina abans de l'aparició del mètode científic, la influència de la superstició o del pensament d'Hipòcrates o Galè. La problemàtica de l'ús de cadàvers en medicina i alguns errors que van perviure per renunciar a l'experimentació. I com les armes de foc van contribuir a superar la medicina clàssica.
Capítol 2: La medicina científica
Amb l'arribada del mètode científic i de l'experimentació la medicina pateix un avanç notable. Arriba la higiene, les vacunes, els antibiòtics i la medicina genètica, Per cert Per què diem que la medicina té base científica? Què és el que diferencia la medicina del que no ho és? Què assajos ha de superar un fàrmac o un tractament abans de sortir al mercat?
Capítol 3: La dimensió social de la medicina
El les societats occidentals el metge és la primera persona que veiem en néixer i probablement una de les últimes que veurem abans de morir. Per tant la medicina i l'ús que en fem és una cosa que defineix cada societat. ¿Sanitat pública? ¿Sanitat privada? Per què diferents països opten per diferents models? Podem dir que un és millor o pitjor?
Capítol 4: Per què desconfiem de la medicina?
A pesar que la medicina funciona i que gràcies a ella cada vegada vivim més i millor hi ha gent que desconfia de la medicina. Aquesta medicina fins a cert punt pot estar justificada. La medicina de vegades s'equivoca, o té la seva història negra. La història de la medicina és també la història dels seus episodis foscos i convé conèixer els errors per no tornar a repetir-los, i no, que la medicina falli de vegades no justifica la pseudomedicina.
En aquest vídeo comento algun dels aspectes que tracto en el llibre
Part II. pseudomedicina
A la segona part l'autor s'endinsa en el escabrós món de la pseudomedicina, tractant que el lector, des del principi, tingui molt clar perquè només hi ha una medicina, la qual té base científica, i la resta, si no és capaç de demostrar en assajos clínics que no funciona, és pseudomedicina.
Capítol 5: Per què hi ha la pseudomedicina si la medicina funciona?
Si la medicina funciona bé i tenim un sistema de sanitat públic Per què la gent va al pseudomédic? Les causes poden ser variades coma la desesperació quan el metge t'ha dit que el teu cas no té solució, com a actitud davant la "ciència oficial", o simplement, perquè a un amic li ha funcionat.
Capítol 6: La pseudomedicina en la societat. El perill el tenim a casa
El problema és que moltes vegades es parla de la pseudomedicina com si fos medicina de veritat. Hi ha mitjans de comunicació que fan promoció de teràpies fraudulentes, o col·legis mèdics que té seccions dedicades a la pseudomedicina, o farmàcies que venen productes que no són medicaments com si ho fossin. I Universitats que donen títols que pretenen donar-li validesa a alguna cosa que no en té ...
Part III. Pseudomedicines i enganys diversos
A la tercera part l'autor s'endinsa en el cor de les tenebres de la pseudomedicina analitzant les pseudociències més populars i aportant arguments de perquè no són teràpies vàlides, dels problemes que poden presentar-se i dels seus nombrosos riscos per a la teva salut i per a la teva butxaca .
Capítol 7: Psicologia, psiquiatria i el que no és ni una cosa ni l'altra
En el món de la psicologia i de la psiquiatria abunden teràpies que pretenen ser útils i tenir uns estudis que avalen la seva eficàcia, sense ser-ho. La principal utilitat de la psicoanàlisi és que Woody Allen faci pel·lícules i Dalí pinti quadres, però poc més, no existeixen teràpies efectives contra l'autisme, ni cap vídeo farà el teu fill més intel·ligent, encara que algú et digui que té l'aura de color indi.
Capítol 8: Medicines naturals. Morir també és natural
Hi ha gent que al·lega que en la naturalesa hi ha tots els remeis per a la salut, quan el més natural és morir-se. Les plantes, com qualsevol organisme viu tenen com a objectiu reproduir-se, no curar-te. Que hi hagi algun compost de les plantes amb activitat farmacològica no vol dir que amb plantes es pugui curar qualsevol malaltia, de fet, també pots intoxicarte. Per cert la teva consultes al teu verduler teus problemes mèdics? I llavors per què ho fas amb l'herbolari? Per regentar qualsevol d'aquests establiments es necessita la mateixa titulació.
En algun moment del llibre es fa referència a aquest vídeo
Capítol 9: Homeopatia, el sucre més car del món.
L'homeopatia és l'aristocràcia de la pseudomedicina, es ven en farmàcies i en envasos que semblen de medicina de debò, però en 200 anys ha estat incapaç d'aportar un tractament que millori a cap convencional. Però per què l'anuncien en farmàcies?
Capítol 10: Medicines orientals, acupuntura i altres faules.
Sembla que quan més llunyà sigui un medicament millor sigui. Aquí no aniries a un curander, però en canvi et poses en mà d'un terapeuta tradicional xinès que et aplica tècniques que no són més que el curanderisme d'una altra cultura, sense cap aval de la seva eficàcia. Per cert, a la Xina, a l'Índia, quan algú està malalt, com tu i com jo, va al metge que li recepti pastilles i antibiòtics. I de fet en aquests països el nivell de vida va millorar quan es va implantar la medicina occidental.
Capítol 11: Osteopatia, quiropràctica i colls que espeteguen.
Si et giren el coll violentament pot ser que t'ho trenquin, encara que el que ho faci porti una bata blanca i digui que és quiropràctic. Moltes manipulacions de la columna vertebral no curen el que et diuen que curen i a més són perilloses. La majoria de les pseudomedicines són perilloses per omissió, per utilitzar aquests tractaments en comptes d'un tractament efectiu, les teràpies tractades en aquest capítol són perilloses per se ... i les dades parlen per si soles.
Capítol 12: El cor de les tenebres: alternatives en la lluita contra el càncer, antivacunes, negacionistes de la sida i d'altres.
I finalment dediquem un espai a la gent que tracta malalties greus amb teràpies falses i que a sobre et diu que et deixis la teràpia bona. Actrius com Mayim Bialik (the Big Bang Theory) o playmates com Jenny McCarthy que et diuen que no et vacunis, agricultors com Josep Pàmies que asseguren que curen l'Ébola, periodistes com Miguel Jara que s'erigeixen en defensors del pacient enfront de la pèrfida indústria , mentre promocionen teràpies de dubtosa eficàcia, psicòlegs que diuen que el càncer es cura biodescodificando i ministres de sanitat de Sud-àfrica que retiren el tractament amb antiretrovirals perquè diuen que es poden curar amb herbes ... per cert que aquí vam tenir una ministra que va dir alguna cosa sospitosament semblant .
Ací podeu veure l'entrevista que em va fer Noa de la Torre per El Mundo.
Hola Dr. Mulet. Hace un par de semanas que compré su libro “medicina sin engaños” a través de la Web Amazon.de. Vivo en Alemania y afortunadamente puedo adquirir libros y material digital español a través de un par de Webs. Le agradezco mucho su trabajo de divulgación e información. Además, como lectora ávida que siempre he sido, le felicito porque escribe usted muy bien. Me encanta su estilo irónico, en algunas páginas y la sencillez con la que expone temas científicos. Le felicito.
ResponderEliminarAlgo encuentro a faltar en su libro, la estafa del masaje tailandés, del que un miembro de mi familia está siendo estafado desde hace un par de años. Ignoro como está regulada esta práctica en España y si lo está, supongo que como un negocio de prostitución encubierta, pero aquí, en Alemania, cualquier tailandesa puede abrir un garito, imprimir unos flyers publicitando que el masaje tailandés “cura” dolencias de todo tipo, repartirlos por los locales, incluso publicitarse en páginas web y forrarse.
Mi suegro tiene 95 años y mordió el azuelo. Hace un par de semanas, horas después del masaje, le sobrevino un dolor que le incapacitaba para moverse y caminar. Le llevamos al hospital y era lo que me temía, dolor en el nervio ciático. El médico le advirtió que nada de masaje tailandés, reposo y le recetó un potente analgésico anti inflamatorio. Mi suegro se tomó las dos primeras pastillas pero volvió al masaje, la tailandesa le convenció para que dejase las pastillas…. Apenas puede caminar, el dolor no le deja ni dormir pero él sigue. Mi marido (su hijo) quiere denunciar a la tailandesa pero mi suegro se opone e insiste en que esos masajes son curativos. Estamos cabreadísimos, además, el marido de la tailandesa, un alemán de unos 150 kilos de peso y con una mala leche de hipopótamo argumenta “racismo” para intimidarnos. Este personaje es el artífice del consultorio de medicina exótica, ( es un informático en paro ) se disfraza de “enfermero” y usa un estetoscopio y un manómetro para escenificar la parafernalia médica. Son unos 50 Euros a la semana fijos que le sacan a mi suegro. Observo un ir y venir de todo tipo de gente que no parece tener muchas luces. La tailandesa, con más cara que espalda y semi analfabeta, lleva seis años viviendo en Alemania y apenas chapurrea el alemán, unta a sus “pacientes” con un aceite apestoso que huele igual que el lubricante para bisagras y clava sus dedos en articulaciones removiendo tendones y pellizcando nervios. Cuando la víctima grita de dolor, el “enfermero” y ella ríen a carcajadas. Es un espectáculo grotesco. Son vecinos nuestros.
Bueno, supongo que cuando omite esta otra estafa debe ser porque no habrá visto flyers de estos estafadores en los que se asegura que cura todo tipo de dolencias, como artritis, artrosis, lumbalgias, dolores cervicales, cefaleas y hasta problemas digestivos y respiratorios. Impresionante. Tengo la sospecha de que si en España algún cantamañanas de éstos se atreviese a hacer este tipo de publicidad, sería algún fisioterapeuta el que le denunciase. En fin. Lo hace usted muy bien, creo que la información veraz y objetiva es vital para evitar estos casos.
En cuanto acabe “medicina sin engaños” empezaré “comer sin miedo” que he adquirido en versión e-book. Reitero mi agradecimiento y le envío un cordial saludo desde este país donde la medicina es un completo desastre. Gracias, de corazón.
Hola Kosmos. Gracias por los ánimos. Como tu bien dices yo lo del masaje tailandés no lo asocio precisamente con una práctica terapéutica sino recreativa, pero en el mundo de las pseudomedicinas, con una placa en la puerta ya eres especialista en lo que quieras. El problema es que si tu suegro está convencido que la tailandesa le cura, pues eso, y ya se convencerá él que si empeora es por otra cuestión. Por cierto, mi blog actual es jmmulet.naukas.com
EliminarHola vivo en Denia y he organizado una charla sobre los transgenicos
ResponderEliminarComo se que eres de Denia y que allí se ha publicado que te han dado un premio encuentro una descortesía hacer la charla sin darte la oportunidad de defender tus posiciones delante de los vecinos de tus familiares y amigos .
La charla es en la casa de cultura el martes día 20 de octubre a las 19:30 estas invitado a asistir y a plantear cualquier cuestión tanto como publico o como ponente la elección es tuya si quieres hablar conmigo mi telf es el 690005260
Gracias por la invitación, pero no puedo acudir en esa fecha. De todas formar doy una charla en la fundación Balearia el 3-12, pero sobre otro tema.
EliminarPor cierto, lo de lo transgénicos no es una posición personal ni algo que tenga que defender delante de nadie, como no creo que haya que defender delante de nadie la ley de la gravedad, es simplemente una cuestión científica.